15 september 2022 | Kunst & Cultuur, Studiebeurs

Nieuwe show Jawad Es Soufi in première

Op 10 september is de nieuwe show van cabaretier Jawad Es Soufi in première gegaan in het Rotterdamse Theater Zuidplein. In 'Waarom ben jij zo?' staat zijn typetje Sloegie centraal, die opgroeide in een Rotterdamse achterstandswijk, maar in het ziekenhuis een onverwachte vriendschap opbouwt met een bejaarde Nederlander. In De Volkskrant van 15 september stond een artikel over de voorstelling.

Jawad Es Soufi begon zijn comedycarrière bij Borrelnootjez, een gezelschap dat op YouTube en in de theaters furore maakte met satirische Marokkaanse en Turkse typetjes. Daar werd Sloegie geboren. Op Instagram kreeg hij er in korte tijd tienduizenden volgers bij. Zijn eerste show in Theater Zuidplein was meteen uitverkocht. Op dit moment tourt hij voor de derde keer door het land. Daarnaast staat hij één dag per week voor de klas als docent Nederlands op een middelbare school.

Zijn publiek bestaat voornamelijk uit Marokkaanse Nederlanders. In het interview met De Volkskrant vertelt Jawad dat het in de voorstelling vooral gaat om “lachen om jezelf, om mede-Marokkanen en om typische Nederlanders. (…) Ik wil vooral entertainen. Wel blijf ik over het algemeen netjes, dus zonder grof taalgebruik en obscene onderwerpen aan te halen, een comedyshow kan ook zonder. In mijn gemeenschap hebben we nu eenmaal een schaamtecultuur, dus waar ik wel over nadenk is of mijn ouders de show kunnen zien zonder dat ze hun ogen ergens voor moeten sluiten.”

De verdere ambitie van Jawad is nog niet verdwenen. Hij volgde eerder dit jaar een opleiding scenarioschrijven aan de New York Film Academy in Los Angeles (met steun van de VandenEnde Foundation), en hij werkt aan een pilot voor een serie en een speelfilm.

Het volledige artikel is te lezen op de website van De Volkskrant.