Beurs

Jawad Es Soufi

Jaar
2021
Bedrag
€ 15.000
Na eigen theatershows is zijn volgende stap het maken van een televisieserie. In Los Angeles volgt Jawad een screenwriting course aan de New York Film Academy.

De Rotterdammer Jawad Es Soufi begon als docent op een VMBO in Rotterdam, maar ontwikkelde naast deze baan een loopbaan als cabaretier. Rond zijn achttiende sluit hij zich aan bij toneelgroep The Brothers, maar de droom is een eigen onemanshow. Na twee jaar stapt hij over naar de theatergroep De Borrelnootjez, waar hij de ruimte krijgt om te experimenteren met zijn eigen ideeën en sketches. Hier legt Jawad het fundament voor zijn eerste eigen show.

In 2020 is Jawad klaar om zijn droom te verwezenlijken. De eerste stap is het aanmaken van een Instagramaccount, waar hij in korte tijd een fanbase opbouwt van ruim 76.000 volgers. Dit is onder meer te danken aan de filmpjes met zijn alter ego Sloegie. Ondertussen heeft Jawad genoeg materiaal verzameld voor een avondvullend programma. Dat resultaat is zijn debuutvoorstelling Deze tijden zijn van selek.
Jawad is behalve zijn eigen regisseur en decorontwerper in deze periode óók nog zijn eigen impresario; ondanks de volle zalen blijkt het moeilijk om als nieuwkomer een voet tussen de deur van de grote theaters te krijgen.

Zijn tweede show Afkoelen speelt hij tot de zomer van 2022 zo’n 40 keer. Ook hier geldt: altijd uitverkocht. Na afloop van de voorstelling in Utrecht deed de Stadsschouwburg een publieksonderzoek. Maar liefst 98 procent van de bezoekers was nooit eerder naar het theater geweest.

Jawads volgende stap is het maken van een televisieserie. Om meer ervaring op te doen met het vormgeven van een scenario, volgt hij een screenwriting course aan de New York Film Academy in Los Angeles, en diverse andere workshops. De VandenEnde Foundation steunt hem hierin met een studiebeurs van € 15.000,-.